Nederlandse Basset Hound Club

Als u een echte liefhebber bent van de Engelse Basset Hound, dan is het misschien wel leuk om lid te worden van de Nederlandse Basset Hound Club. Deze "jonge" vereniging is in 1983 opgericht en telt rond de 800 leden. Naast het gegeven dat erkende fokkers zijn aangesloten bij de club, kunt u als lid ook de voordelen van een lidmaatschap ervaren (met name als u zelf een Basset heeft). De club organiseert namelijk regelmatig leuke activiteiten en daarnaast ontvangen leden 6x per jaar het clubblad "The Nose".

Erkende fokkers

NBHC

Zoals beschreven zijn erkende Basset Hound fokkers aangesloten bij de Nederlandse Basset Hound Club. Dit is niet zomaar een vrijblijvend gebeuren, want fokkers moeten zich houden aan het fokreglement. Deze heeft als doelstelling: Het in stand houden, bewaken en bevorderen van de gezondheid, het karakter en het welzijn, alsmede van de rastypische eigenschappen van het ras. Het reglement is voor iedereen te lezen (als pdf bestand) en deze transparantie is natuurlijk wel erg prettig. Je kan bij de aanschaf van een Basset pup er bijvoorbeeld voor kiezen om het reglement te lezen. Zodoende heb je net even wat meer kennis om alles te kunnen beoordelen en kritische vragen te kunnen stellen.

Een fokker heeft ook zo z'n voordelen aan de lidmaatschap, zo kunnen ze bijvoorbeeld gebruik maken van een "model koopovereenkomst". Hiermee kan o.a. zwart op wit worden vast gelegd dat de koper verplicht is om goed voor de hond te zorgen. Het niet nakomen van deze overeenkomst geeft de fokker net wat meer mogelijkheden om voor de verkochte hond op te kunnen komen. Als koper biedt de overeenkomst ook voordelen, waaronder een opsomming van alle gegevens (stamboomnummer, chipnummer, uitslag gezondheidsonderzoeken, enz.). Het heeft dus een positieve uitwerking voor zowel de koper als verkoper. Bekijk zeker eens de website van de NBHC via: www.nbhc.nl In het submenu onder "regels" vindt u alle pdf documenten.

Activiteiten

De NBHC organiseert regelmatig activiteiten voor z'n leden. Hierbij kan je denken aan wandelingen, waarbij je een aantal uurtjes met je Basset(s) lekker door het bos kan wandelen met natuurlijk vele andere Basset eigenaren. Dit zijn vaak wandelingen die qua tijdsduur behoorlijk uitlopen, niet zo vreemd ook als er tientallen Bassets met elkaar aan het ravotten zijn. Wandelingen worden trouwens door heel het land georganiseerd.

Voor Basset Puppy eigenaren is het leuk om eens deel te nemen aan de "kampioensclubmatch". Op deze dag worden o.a.puppies van 4 tot 6 maanden oud gekeurd. Echter ook oudere honden kunnen zich goedkoop laten inschrijven voor een keuring. Op dit soort dagen komen Basset eigenaren vanuit vele Europese landen tezamen. En natuurlijk zijn er meer activiteiten dan alleen de keuring. Hierdoor is het zelfs leuk om zo'n dag te bezoeken, als u geen eigenaar bent van een Basset.

Zooplus

Vakantie adressen en herplaatsers

Op de website van de Nederlandse Basset Hound Club kunnen leden berichten plaatsen met een verzoek voor een vakantie adres. Hierdoor zal je als Basset eigenaar het meestal voor elkaar krijgen dat je hond op een wel heel geschikte plek zijn vakantie kan vieren. (Toch veel beter dan een dierenpension toch?). Andere Basset eigenaren e/o fokkers nemen graag gast honden op in hun "roedel".

Ook is de N.B.H.C. te benaderen voor het herplaatsen van Basset Hounds (zowel voor mensen die hun Basset al dan niet noodgedwongen weg moeten doen, als voor mensen die een Basset willen).