Verzorging van de Basset Hound

Elk huisdier vraagt om de nodige verzorging en bij een Basset Hound is dit natuurlijk weinig anders. Voldoende beweging en goede voeding zijn maar enkele eenvoudige aspecten. Onderstaand kunt u dan ook vele tips lezen die zeker bij kunnen dragen aan een goede verzorging.

Eten en drinken

Basset Hound pups zijn meestal gewend om 4 maal per dag te eten, verdeelt over de hele dag. Aangezien de Basset Hound de eerste maanden erg veel mag groeien, mag dit nog wel een paar maanden. De hoeveelheid mag zoveel zijn, dat de hond het net niet allemaal op kan eten. Puppyvoer is zeker tot de 10e levensmaand nodig, maar mag zelfs tot de 18e maand gegeven worden. Om de kans op maagtorsie te verkleinen (zie ook onze pagina "Gezondheid"), is het belangrijk om niet kort na het eten uitgebreid te gaan wandelen.

Basset Hounds staan bekend om zijn gevoelige darmen. De overgang op nieuw voer dient dan ook langzaam te gaan; klein beetje nieuw voer mengen door het huidige en zo langzaam over schakelen. Bij een slappe ontlasting of diarree even wat langer de huidige menging aanhouden en niet gelijk de hele voederschema en samenstelling veranderen.

Overige tips:

  • Geen ijskoud drinkwater geven bij warm weer
  • Nooit restjes (rauw) varkensvlees geven
  • Evt. botten eerst uitkoken
  • Nooit varkens- of kippenbotjes geven, deze versplinteren
  • Nooit chocolade geven, dit kan een hartstilstand veroorzaken!

Zooplus

Een Basset Hound wordt nog al eens gezien als een meesterlijke dief van eetbare dingen. een prullenbak omgooien en op zoek gaan naar voedsel is niet ongewoon. Goede afspraken hier over zijn niet overbodig. Als er ook een kat in huis is, is het raadzaam de kattenbak op een onbereikbare plek neer te zetten. Een Basset Hound eet namelijk graag kattendrollen.

Slapen en rusten

Een Basset Hound heeft een eigen plek nodig waar hij kan slapen of zich even terug kan trekken als het door bijvb. visite erg druk is. Dit kan een hondenmand zijn bij voorkeur van kunststof (een rieten mand nodigt uit om aan te gaan knagen), of een hondenkussen of in een bench met een kussen of deken. Mand, kussen of bench moet een lengte van min. 1.05m nodig. Een orthopedisch hondenkussen zorgt voor optimale ondersteuning bij Basset Hounds met gewrichts- of ouderdomsklachten.

Speelgoed en kauwmateriaal

Zoals elke hond wil de Basset Hound ook ergens op kunnen kauwen. Een flossy toy (katoenen streng met knopen erin) zijn hiervoor uitermate geschikt. Kijk uit met kunststof speelgoed waar stukjes van af te bijten zijn.

Als een Basset Hound ongeveer 4 / 5 maanden oud is, gaan ze hun melkgebit wisselen. In deze periode is het zeker raadzaam een stuk kluifwerk voorhanden te hebben. Dit kan voorkomen dat de hond een tafelpoot oid als bot aan ziet.

Riemen, uitlaten en wandelen

Totdat een Basset Hound uitgegroeid is, liever geen slipketting gebruiken. De meeste fokkers geven een nylon verstelbaar halsbandje mee.

Totdat een Basset Hound negen maanden is, is het heel verstandig om niet langer dan een kwartier per wandeling met hem te wandelen. Ook kan hij beter niet traplopen of springen. Dit omdat de hond dan behoorlijk in de groei is. Zijn bespiering kan dan nauwelijks de enorme groei van zijn poten en lichaam bijhouden. Relatief gezien is zijn gewicht te zwaar voor zijn korte poten. Onregelmatig en/of mank lopen, zijn tekenen om even rustig aan te gaan doen. Eenmaal uitgegroeid kunnen de spieren zich beter ontwikkelen en kan er langer gewandeld worden. Al snel zal blijken dat zijn conditie beter dan menig mens zal zijn.

Inentingen en ontwormen

De meeste puppies krijgen hun eerste enting rond de 7 weken. De tweede enting volgt zo'n 3 weken later. Bij 3 maanden volgt er nog een enting. Na deze enting is de hond beschermd tegen de Hondenziekte, Parvo, Leverziekte en Para-influenza. Als de Basset Hound ongeveer een jaar is, dient de cocktail enting herhaald te worden. Vervolgens elk jaar een herhaling. Het is ook verstandig om de Basset Hound tegen kennelhoest te enten en deze volgens schema te herhalen. Als de Basset Hound veel in aanraking komt met open water, is het verstandig te enten tegen de ziekte van Weil.

Bij een pup is het verstandig om te wachten totdat de "3 maanden cocktail enting" werkt, alvorens hem in contact te laten komen met (veel) andere honden. Een enting heeft ongeveer een week nodig voordat het de pup beschermt.

Het is verstandig om bij een enting tegelijk met de dierenarts het hond ontwormen te bespreken. Een goede fokker geeft een ontwormde pup mee, maar dit moet wel worden "bij gehouden".

Basset pups

Nagels, oren en vacht

De nagels van een Basset Hound moeten regelmatig bijgehouden worden. Vooral de nagels aan de zijkanten van zijn voeten en de duimnagels, zullen het snelst lang zijn. Een Basset Hound pup staat nogal eens met zijn poten op zijn lange oren. Lange nagels zullen zijn oren zeker beschadigen. Nagels knippen is een zorgvuldig werkje, waarbij je erg moet uit kijken dat je in "het leven" knipt (erg bloederig). "Het leven" is een bloedvat met een zenuw dat vanuit zijn voet tot in zijn nagels doorloopt.

De oren van een Basset Hound zijn nogal gevoelig om vies te worden door een wat overmatige oorsmeer produktie. Dit is goed te reinigen met bijvoorbeeld een babylotion doekje. Ga nooit in de gehoorgang zitten prutsen, gebruik hier zo nodig een oorcleaner voor. Poetsen van de oren levert meestal meer oorsmeer op. Een tussenweg in de noodzaak van het reinigen moet dan ook zelf gevonden worden.

De vacht van een Basset Hound verhaart in het voor- en najaar. Hij zou het regelmatig borstelen met een rubberen borstel of speciale handschoen zeker waarderen. Ook in de niet verharingsperiode is af en toe borstelen nodig.