Gedragsbeschrijving Engelse Basset Hound

Basset Hounds maken op de leek een kodige indruk door de merkwaardige verhouding tussen hun lichaamslengte en hun schouderhoogte. Bovendien hebben ze een onweerstaanbare gezichtsuitdrukking. Toch is de Basset Hound een jachthond in hart en nieren. Vanwege zijn lichaamsbouw is hij uitermate geschikt voor de konijnenjacht, maar hij jaagt ook goed op haas en ree. Hij doet zeker niet onder voor andere kortbenige brakken en is even goed op zijn plaats in het veld. De Basset Hound heeft een zeer goede neus, heeft een mooie hals (stem) en is een voortreffelijke meute hond. Natuurlijk kan hij door zijn lichaamsbouw niet erg snel zijn, maar door zijn gemakkelijke karakter is hij erg goed te leiden.

Karakter

Karakter Basset Hound

Het is absoluut fout een Basset Hound aan te schaffen onder het voorwendsel dat hij omdat hij zo "klein"is), best in een flat of kleine woning kan leven, zonder dat hij veel beweging krijgt. Wat dat betreft heeft het beeld van de lange, luie dikzak (dat hem door de media is opgelegd), weinig goed gedaan. Hij kan inderdaad zonder problemen wennen aan een leven in de stad in een flat. Maar het is geen hond die alsmaar stil moet zitten. De Basset Hound heeft er behoefte aan om zijn energie kwijt te raken, door velden en bossen te rennen tot hij buiten adem is.

Het is ook geen hond die van eenzaamheid houd. Dagelijks 8 uur alleen zijn, zal een Basset Hound diep ongelukkig maken. Dit zal hij dan ook zeker laten horen met zijn diep melodieuze stem. Het is niet voor niks een meute hond. De stem zal niet alleen voor de directe buren te horen zijn, maar voor de hele buurt. Hierin vergissen veel eigenaren zich regelmatig in, zelfs als ze kort van huis zijn en denken dat de hond hier prima tegen kan. Een baasje die er vrijwel altijd is en dan opeens van huis weg gaat... dan moet toch echt even de onvrede geuit worden.

De Basset Hound is erg gezellig en speels. In gezelschap van zijn "bazen"voelt hij zich het best. Met kinderen is de Basset Hound erg zacht en geduldig. Hij speelt graag mee. Hij heeft veel gevoel voor de stemmingen van zijn huisgenoten en als kinderen bijvoorbeeld verdrietig zijn, weet hij precies wanneer hij moet "troosten".

Zooplus

Zoals beschreven heeft de Basset Hound een zeer goed reukvermogen, wat vroeger voor de jacht een uitstekende eigenschap was. Nu gebruikt de Basset deze eigenschap met name voor z'n eigen belang en wel voor het verzamelen van lekkere hapjes. Een schaal koekjes voor je gasten op tafel... denk maar niet dat een Basset dit niet merkt. Op het moment dat de verpakking wordt geopend, komt de heerlijke geur al vrij. 's Nachts een vuilnisbak omgooien is ook geen probleem, vooral niet als er wat in zit waar de Basset wel wat moeite voor wil doen. Vaak zorgt dit voor komische situaties, maar helaas ook te vaak voor gevaarlijke. Een stukje chocolade kan dodelijk zijn en varkens of kippen botjes kunnen versplinteren en dat is niet prettig in de slokdarm, maag en darmen.

Persoonlijkheid

Al met al is het een hond met een persoonlijkheid. Hoe goedig en meegaand hij ook is, zijn eigen wil is sterk. Sommigen bestempelen hem daarom als eigenwijs. De Basset Hound kan echter uitstekend worden opgevoed, waarbij hij een geduldige, consequente baas nodig heeft.

Kind en Basset Hound

De Basset Hound is een echte kindervriend en kinderen zijn meestal dol op hem. Hij is erg aanhankelijk en erg zacht, speelt graag en laat tot op zekere hoogte geduldig met zich sollen.